Общее·количество·просмотров·страницы

Вітаємо прихільників Інтернет-центрів у публічних бібліотеках України!

четверг, 5 ноября 2015 г.

Науково-практичний семінар зі створення Першої української DAISY-бібліотеки

5 листопада 2015 року у Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва відбувся науково-практичний семінар, в рамках проекту зі створення Першої української DAISY-бібліотеки для користувачів з глибокими ураженнями органів зору. Організаторами заходу були представники Львівського обласного осередку всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» у партнерстві з «Svefi  Academy» (Швеція), Міністерством культури України, Міністерством освіти і науки України, парламентським Комітетом з питань науки і освіт та Національним університетом «Львівська політехніка».

Семінар розпочала Оксана Потимко, канд. іст наук, виконавчий директор Львівського обласного осередку всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ», керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». Вона ознайомила присутніх із метою проведення семінару – залучення бібліотекарів до аудіювання літератури та створення першої DAISY-бібліотеки в Україні.
Оксана Потимко зауважила, що  в Україні функціонують лише 6 шкіл для незрячих дітей, і значна частина дітей перебуває поза межами спеціалізованих закладів освіти, бо не можуть вчитися далеко від дому. Окрім того існує величезна проблема з підручниками, надрукованими шрифтом Брайля. Тому є велика необхідність забезпечити вчителів і незрячих учнів відповідним технічним обладнанням та підручниками, озвученими за допомогою технології DAISY.
Започаткували формат DAISY у Швеція і сьогодні його використовують у 90 країнах світу. Про це учасникам семінару розповів Олексій Усов, керівник проекту, заступник директора Svefi  Academy (Швеція).
Участь у семінарі брав і Матті Яткола, викладач Svefi Academy (Швеція), який продемонстрував роботу DAISY-плеєра і  розповів про особливості його формату, зокрема  можливість швидко знаходити потрібний розділ, параграф, сторінку, створювати закладинки, тощо.
З досвідом інклюзивного навчання познайомила вчителька молодших класів Великолюблінської школи Городецького району Львівської області Галина Ліщинська, яка впродовж 4-х років навчала у звичайному класі сліпу дівчинку Ангеліну Неволько. Щира розповідь, унікальний досвід та надзвичайна любов до своїх учнів вразила усіх присутніх.
На завершення семінару Оксана Потимко і Марта Сидоряк, інженер Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», провели тренінг з розпізнавання картинок на дотик, продемонстрували аудіодискрипцію мультфільмів та ілюстрацій до книг.
До бібліотеки були передані інформаційний довідник «Поради для незрячих», інформаційний збірник по проекту «Перша української DAISY-бібліотеку», мікрофон, програмне забезпечення  та інструкцію з начитування книг.


Комментариев нет:

Отправить комментарий