Общее·количество·просмотров·страницы

Вітаємо прихільників Інтернет-центрів у публічних бібліотеках України!

понедельник, 18 апреля 2011 г.

Ярмарок інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування

11 квітня у  Національному центрі ділового та культурного співробітництва „Український дім” у Києві відбувся Ярмарок інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування. Понад  730 українських бібліотек-переможців проекту «Бібліоміст» були  присутні на  Ярмарці,  40 найкращих презентували свої інноваційні послуги  (відбір учасників відбувався на конкурсній основі), до числа яких увійшла і Барська районна бібліотека, що презентувала діяльність Центру проектного менеджменту.

Співорганізаторами цієї події виступили Міністерство культури України, Програма «Бібліоміст», Українська бібліотечна асоціація, Програма сприяння Парламенту, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також Відділ преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Провідні бібліотеки, підприємства та громадські організації демонстрували свої досягнення у сфері інновацій та інформаційних технологій. Обмінятися досвідом з українськими колегами приїхали і поважні гості зі США, Румунії, Польщі та Литви.

Метою Ярмарку було представлення широкій громадськості досягнень на шляху модернізації українських книгозбірень, важливість вільного доступу до Інтернету та інноваційних послуг, які публічні бібліотеки надають місцевим громадам з використанням ІТ. На заході були присутні представники місцевої та центральної влади, які побачили бібліотеки в якості сучасних центрів інформаційних технологій.

Церемонія урочистого відкриття Ярмарку  розпочалась з демонстрації відео сюжету  „Бібліотечні інновації в Україні” про історію успіху Центру проектного менеджменту Барської бібліотеки, який проілюстрував відчутні зміни життя громади завдяки модернізації бібліотеки. Після урочистого пере різання стрічки  гості ярмарки мали можливість ознайомились з експозиційними стендами, де провідні бібліотеки, підприємства та громадські організації демонстрували свої досягнення у сфері інноваційних та новітніх технологій. Свої експомісця на Ярмарку презентували і приватні компанії, що надають послуги інформаційно-комунікаційних технологій, „Майкрософт”, „Електронна бібліотека України”, видавці електронних ресурсів та партнери Програми „Бібліоміст”.  

Барську бібліотеку на Ярмарку представляли директор Любов Кирилюк, та працівники бібліотеки Філіпова Cвітлана, Власова Людмила та  Дацько Юлія, які запропонували увазі гостей здобутки реалізованого бібліотекою проекту „Створення Центру проектного менеджменту”. Інноваційні особливості Центру ПМ полягають у тому, що він спеціалізується на послугах з навчань методам написання проектних заявок, інструментам підготовки, реалізації та управління проектами для представників місцевої виконавчої влади та органів самоврядування, громадських організацій, працівників різних сфер діяльності, активістів громади, учнівської та студентської молоді. Великою мірою саме завдяки роботі Центру проектного менеджменту Барська районна бібліотека стала активною інституцією розвитку, консолідуючим центром дієвих перетворень в громаді. Велику зацікавленість серед учасників Ярмарку викликало змістовне оформлення нашого експомісця  та мультимедійна презентація з ноутбука „Бібліотека – серце громади ”. 

Паралельно для бібліотекарів та представників влади відбувалися тематичні секції. Директор  бібліотеки Любов Кирилюк взяла  участь  у  роботі  секції  „Бібліотека як центр розвитку громади” де презентувала досвід  роботи  бібліотеки  з громадою. Волонтер Корпусу миру США в Україні Маргарет Хенкемп, що працює при нашій бібліотеці, презентувала приклад співпраці бібліотеки з добровольцем Корпусу. 

Впродовж Ярмарку тривав конкурс на кращу презентацію інноваційної бібліотечної послуги, за результатами якого були визначені переможці.  Барська районна бібліотека здобула перше місце у номінації „Інновації бібліотек у сприянні економічному розвитку регіону/ району/ міста/ населеного пункту та у розбудові інституту місцевого самоврядування” .

Бібліотека щиро вдячна директору Вінницькій ОУНБ ім.К.А.Тімірязєва Наталії Іванівні Морозовій за підтримку та співпрацю в оформленні та презентації виставкової експозиції.

Ярмарок підтвердив, що «нове дихання» бібліотек не проходить марно. Численні книгозбірні надають населенню безкоштовні доступи до культурних і освітніх ресурсів, створюють нові можливості для навчання і розвитку українців. Бібліотеки перетворилися на справжні центри громади. Радує те, що деякі бібліотеки розробляють стратегії, які дозволяють надавати подібні послуги й людям із особливими потребами. Позитивні зміни спостерігаються й у відвідуванні бібліотек – попит на цей заклад різко зріс!




Комментариев нет:

Отправить комментарий