Общее·количество·просмотров·страницы

Вітаємо прихільників Інтернет-центрів у публічних бібліотеках України!

пятница, 29 июня 2012 г.

Вчимося створювати сайти

26-27 червня 2012 року на базі РТЦ відбувся тренінг з розробки веб-сайтів для сільських бібліотек, що проводився представниками всеукраїнської некомерційної соціальної ініціативи EDUkIT – Федорчук А.О. та Рижковою Д.О. Учасниками тренінгу були 12 бібліотечних фахівців області. Також у роботі тренінгу брали участь – Титаренко Я.Г., керівник відділу розвитку (IREX) та Тараненко Г.Г., спеціаліст (IREX).

четверг, 14 июня 2012 г.

Вивчаємо основи комп'ютерної грамотності і не тільки...


 З 11 по 15 червня 2012 року на базі РТЦ організовано тренінги з основ комп'ютерної грамотності та пошуку інформації в мережі Інтернет для групи бібліотекарів з Томашпільського району. Навчаються представники тих бібліотек, де за кошти  районного бюджету встановлено комп'ютерну техніку.  

Під час тренінгів учасники ознайомилися з апаратною складовою ПК, зі стандартними та офісними програмами. Наразі вони розглядають етапи та тенденції розвитку світової мережі Інтернет, знайомляться з інформаційним сервісом Інтернет, оволодівають основами навігації засобами браузерів, опановують знаннями та професійними навичками роботи з Інтернет-ресурсами та послугами. 
Група працює досить злагоджено та дружньо. В перервах знайомляться з роботою окремих структурних підрозділів, відвідують виставки та організовують майстер-класи...
Так, адже бібліотекарі завжди вирізняються творчими підходами до своєї роботи.
Серед учасників попередніх тренінгів були поети, вишивальниці, в'язальниці, то  нині ми познайомилися з талановитою Поліною Фуштей, яка й проводила майстер-клас з виготовлення чудових виробів з паперу. Крім того, її колеги розповідають, що пані Поліна своїми оригінальними роботами оздобила і бібліотеку, і територію, що прилягає до неї. Коли ця унікальна жінка - мати шістьох дітей, бабуся восьми онуків, яка ще й керує сільський клубом, організовує роботу сільської книгозбірні, а відтепер ще й буде в бібліотеці надавати нову бібліотечну послугу - використовуватиме інформаційні технології та Інтернет,  знаходить час на творчі вигадки - невідомо. Але тішить те, що такі люди є, і прагнуть привнести в наш світ красу і радість.  Тож дуже хочеться ближче познайомитися з дивовижним світом пані Поліни. Гадаємо, що вона не відмовить нам у зустрічі! Бажаючі, нотуйте адресу: с. Колоденка, Томашпільського району, Вінницької області. Місце зустрічі: клуб-бібліотека!

суббота, 9 июня 2012 г.

Зустрічаємо літо з Веб 2.0

З 5 по 9 червня 2012 року бібліотекарі з Барського та Тульчинського районів поринали у сервіси Веб 2.0. Основні поняття фото- та відеохостингу сподобались слухачам найбільше, адже практичні завдання дали змогу: поспілкуватися, попрацювати у групах та здружитися, а знайомство з відеоредактор УouТybe розкрило творчі таланти…Тож запрошуємо до перегляду:
http://www.youtube.com/watch?v=yRllLkw4h-A

пятница, 1 июня 2012 г.

Співробітники «Тімірязєвки» + сервіси Веб 2.0 = новий формат роботи


   

     Протягом тижня (28.05 по 01.06) співробітники «Тімірязєвки» відкривали, освоювали, вивчали, досліджували, критикували, закріплювали можливості і необхідність використання технологій Веб 2.0 у бібліотеці, адже це сучасна перспективна технологія, використання якої дає змогу бібліотекам вирішувати найрізноманітніші  завдання.  Останнім часом вона стала основою розвитку мережі Інтернет. Її справедливо називають соціальним сервісом мережі Інтернет, оскільки використання  здійснюється спільно в межах відповідної групи користувачів. Групи користувачів можуть утворювати цілі мережні співтовариства, які об’єднують свої зусилля для досягнення відповідної мети.
     Аналіз основних соціальних сервісів мережі Інтернет  дав змогу дібрати саме ті сервіси, використання яких буде ефективно впливати на діяльність роботи бібліотеки в цілому і окремих відділів зокрема.
    Веб-журнали, системи вікі-енциклопедій, мультимедійні веб-ресурси, соціальні мережі сприятимуть ефективнову впливу на  професійні якості.  Проте використання одного окремого сервісу для цього, як правило, недостатньо. Тому, під час навчання тренери намагалися наголосити на необхідності комплексного використовуванні соціальних сервісів технології Веб 2.0.  Прикладом активної роботи групи стало створення сторіночки у Facebook «Вінниця Тренінговий центр», на якій розмістилися цікаві світлини учасників навчання під назвою «Я читаю, а ти?..».