Общее·количество·просмотров·страницы

Вітаємо прихільників Інтернет-центрів у публічних бібліотеках України!

понедельник, 9 августа 2010 г.

Навчання користувачів бібліотеки

9 серпня 2010 року в Обласному тренінговому центрі в рамках програми "Бібліоміст" розпочалися тренінгові заняття з групою № 2, яка складалася з користувачів бібліотеки, переважно пенсійного віку. Найстаршим учасникам тренінгів понад 70 років, але до занять вони відносилися досить відповідально і серйозно та й завдання виконували ретельно, вдумливо.


Під час проведення тренінгових завдань довелося додавалися нові правила, адже виявилося, що першого дня ми не прийняли правило "бути терплячим", а саме його не вистачало тим учасникам, які раніше справлялися з завданням і пробували самостійно знайомитися з використанням "незрозумілих кнопок", після чого зникали чи з'являлися знову ж таки "незрозумілі", але віконечка.

Спільними зусиллями були напрацьовані наступні правила: приходити вчасно; цінувати час, вимкнути мобільні телефони; правило добровільної активності; бути толерантними; бути позитивними; говорити по черзі й коротко; правило "піднятої руки"; правило "вільної ноги", надавати допомогу "сусідам" та бути терплячими. Учасники занять прагнули дотримуватися правил, вони не запізнювалися на тренінг після перерви, вимикали телефони, були позитивними у висловах і ставленні до інших, не галасували, дбали про можливість висловитися своїм товаришам, з повагою ставилися до ідей, думок та почуттів інших. Участь у розмові брати лише за бажанням, без спонукання, були досить активними, проявляли зацікавленість у темах, що вивчалися.

По завершенню занять Модулю 1 усі учасники заповнили анкети, в яких давали відповіді на запитання: наскільки зміст занять відповідав потребам?, яка інформація, отримана на тренінгу, буде корисною в практичній діяльності? тощо. Відповіді були різні, наприклад "я навчилася працювати на ПК і дуже цим задоволена", "дуже змінилося відношення до тем, що вивчалися, треба ще більше опрацювати підручники та самовчителі у роботі з ПК", "появилася впевненість, що всі теми можна освоїти, але потрібні практичні навики", "уся інформація отримана на тренінгу буде корисною в подальшому житті" тощо.

Відповідали на запитання щиро, адже всі заявили, що тренінгових занять виявилося замало і всі готові до проходження Модулю 2.

3 комментария:

  1. Цікаво було б знати, які посади займали раніше ці учасники, наскільки соціальноактивними вони були у часи радянської влади?

    ОтветитьУдалить
  2. Цікаво, а яку інформацію шукають в Інтернеті 70-річні користувачі?

    ОтветитьУдалить
  3. Це була інформація про історію України та ВВВ.

    ОтветитьУдалить