Общее·количество·просмотров·страницы

Вітаємо прихільників Інтернет-центрів у публічних бібліотеках України!

среда, 6 апреля 2011 г.

Група методистів досліджувала послуги обласної бібліотеки


5-6 квітня 2011 року група методистів брала участь у процесі  дослідження послуг, які отримують користувачі обласної книгозбірні. 
Існує багато методів збирання інформації, методисти використали польові дослідження, які передбачають збирання первинної інформації. 
Усі учасники були поділенні на дві групи, отримали заздалегідь розроблені анкети та відправилися у відділи обслуговування «Тімірязівки», де провели опитування серед користувачів бібліотеки. Далі опрацювали отримані дані, зробили аналіз статистичних показників та розробили відповідні рекомендації. 
Результати досліджень виявилися такими:
Команда методистів районних бібліотек  Вінниччини №1  провела пілотне дослідження щодо оцінки бібліотечно-інформаційних послуг. 
Мета дослідження – оцінка користувачами якості бібліотечних послуг, що їх здійснюють у відділах обслуговування для покращення бібліотечно-інформаційного обслуговування  ОУНБ ім. Тімірязєва .
Метод дослідження – анкетування. 
Місце проведення дослідження – відділи літератури та інформації з питань сільського господарства, іноземними мовами Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва.
Час проведення– з 16.00 до 17.30
 16 особам, які відвідали протягом вказаного часу відділи, було запропоновано заповнити анкету. 12 погодилися її заповнити, але повернулося для аналізу лише  9. 
Склад респондентів за сферою діяльності це
- студент -3,
- бібліотекар   -1,
-педагоги -2 ,
-підприємці- 1,
-працівники сільського господарства -1,
- пенсіонер -1.
89% анкетованих мають базову вищу та повну вищу освіту. За віком  анкетовані 66 % - особи до 35 років, 23% - від 35 до 60 років, 11% - більше 60. По скільки жоден із анкетованих не вказав ступінь оцінки послуги щодо оформлення читацьких документів, ми маємо право стверджувати, що респондентами дослідження стали постійні користувачі бібліотеки. 
Серед опитуваних найбільший рейтинг, майже 80%, популярності надали послузі отримання в тимчасове користування інформації на паперових носіях, преференції користувачі віддали книзі, лише 20% звернулися до журнальної періодики. Причому 60% опитаних здійснювали пошук літератури у відкритому доступі. Всі респонденти якість даної послуги оцінили,  за п’ятибальною шкалою, на 4 і 5, в тому числі і швидкість отримання документів. 
Друге місце за кількістю звернень отримала послуга користування бібліотечним комп’ютером – 67%, з них, 55% - здійснювали пошук  в електронному каталозі як самостійно так і з допомогою бібліотекаря, 33% вивчали англійську мову при допомозі спеціальної програми, решта скористалися бібліотечним комп’ютером для роботи в інтернет. Більшість респондентів отриманняям даних послуг оцінили в границях четвірки і п’ятірки. Варто відзначити, що лише 25% анкетованих жодного разу не зверталися на сайт бібліотеки.
100% респондентів дали високу оцінку щодо допомоги та якості надання послуг бібліотечним персоналом відділів. 66 % респондентів влаштовує режим роботи бібліотеки, а от 33% респондентів не влаштовують години роботи бібліотеки.
За вище викладеними результатами, група методистів робить висновок:
Більшість користувачів цих двох відділів є молоді особи, які продовжують навчатися. Окрім того, відвідувачі цих структурних підрозділів мають високий освітній рівень. Відповідно їхні вимоги до якості бібліотечно-інформаційних послуг достатньо високий. Тож переважне отримання оціночних критеріїв в коридорі  4-5 балів показує, що основні бібліотечно-інформаційні послуги у відділах надаються якісно. 
Нашу увагу, як методистів районних бібліотек, привернуло співвідношення традиційних бібліотечних послуг 80% і послуг, що здійснюється за допомогою новітніх інформаційних технологій, – 67% , яке наштовхує на висновок щодо розширення саме цих послуг і в районних бібліотеках. А своїм колегам із «Тімірязєвки», маючи 33% незадоволеності користувачів щодо режиму роботи  радимо глибше вивчити дане питання і провести окреме дослідження. 

Команда методистів районних бібліотек  Вінниччини №2 провела пілотне дослідження щодо оцінки бібліотечно-інформаційних послуг.
З метою оцінки якості бібліотечно-інформаційного обслуговування було розроблено анкети і розповсюджено серед користувачів бібліотеки. З 15 запропонованих, заповнено – 10. Серех них: вчителі – 1, студенти – 2, підприємець – 1, спортсмен – 1, фахівець в області туристичної справи – 1,  викладачів – 2, пенсіонер – 1. Всі активно відповіли на поставлені запитання. З відповідей видно, що відвідують бібліотеку в більшості жінки віком від 35 до 60 років, в основному з вищою освітою. Більшість проанкетованих користувачів отримували в тимчасове користування книги в читальному залі. Здійснювали пошук інформації в мережі Інтернет – 4, користувалися електронними каталогами - 5, традиційними паперовими каталогами та картотеками – 5. Отже, 50 на 50 відсотків респондентів під час роботи в бібліотеці використовують як традиційні, так і нові інформаційні технології. Однак, в одній анкеті була пропозиція про повернення в бібліографічний відділ систематичної картотеки статей  на паперових носіях.
Допомогою бібліотечних працівників скористалися -18 разів, що свідчить про те, що до бібліотеки звертаються обізнані користувачі, які мають навики комп’ютерної грамотності.
В основному респонденти користувалися бібліотечним комп’ютером, але 40 відсотків скористалися новими послугами – зоною Wi – Fi та інформаційним модулем.
80 відсотків проанкетованих задовольняють умови праці в читальному залі, режим роботи, персонал бібліотеки.
Відповіді на відвідування масових заходів свідчать про те, що ця форма популяризації літератури не є основною для цієї групи респондентів.
Web-сайтом бібліотеки протягом останнього місяця скористались 50 відсотків респондентів, 30 відсотків – жодного разу, а 20 – загалом не звертають на сайт бібліотеки.
На основі аналізу можна зробити висновок, що бібліотечно-інформаційне обслуговування в бібліотеці  здійснюється на належному рівні. 

1 комментарий:

  1. Молодці тренери! Цікаві практичні заняття. помітно ,що досвід Славського не дає вам спокійно спати. Успіхів!!

    ОтветитьУдалить